BlogSeizoenspecialsVegetarisch

Boerenkoolstamppot op z’n Frans met brie, honing en nootjes

door Marleen
Ik hou zó enorm van boerenkoolstamppot...

...maar soms ben ik ze ook een beetje beu, telkens maar die groenten meegeprakt met de aardappelen. Toen ik deze week verse boerenkool in mijn biologische groentenpakket van de Lijsterbes vond (een biologische tuinderij uit Groesbeek, die gratis elke week een zak verse groenten komen bezorgen!), moest ik hier iets meer mee dan het tot moes koken. En wat is er lekkerder dan ook daadwerkelijk de smaak van boerenkool proeven in de stamppot...

Het recept is gebaseerd op dit recept van de cavolo nero uit de oven (het broertje van de boerenkool). 

Boerenkoolstamppot op z'n Frans
Boerenkoolstamppot op z'n Frans

Wat heb je nodig voor vier personen?
1,5 kg kruimige aardappelen
150 ml kookroom
30 gram roomboter
8 boerenkoolbladeren
2 broccoli's, in roosjes
handje verse tijm
handje verse rozemarijn
eetlepel gedroogde oregano
150 gram brie, in stukjes
4 el honing
4 handjes ongebrande en ongezouten noten
4 el olijfolie
peper en zout

Wat moet je doen voor boerenkoolstamppot op z'n Frans?
Verspreid de broccoliroosjes over een bakplaat en doe daar peper en zout en wat olijfolie overheen. Zet deze in de oven voor zo'n 30 minuten op 190 graden Celsius. Snij de boerenkoolbladeren in reepjes en verdeel ook deze over een bakplaat, bedruppel met wat olijfolie en doe indien gewenst hier ook wat versgemalen peper en zout over. Zet bij de broccoliroosjes in de oven voor ongeveer 10 minuten, keer tussendoor en hou goed in de gaten zodat de boerenkool niet aanbrandt!

Snij ondertussen de aardappelen (met schil) in stukjes en kook deze tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en doe de kookroom, roomboter, tijm, rozemarijn en oregano erbij. Stamp de aardappelen tot ze een mooie structuur hebben (stamp niet te lang voor een wat grovere stamppot, stamp langer door zodat deze heel zacht wordt). Roer de broccoli en geroosterde boerenkool door de gepureerde aardappels (de groenten hoef je dus niet mee te stampen) en schep op de borden. Maak de stamppot op de borden af door er wat in blokjes gesneden brie, een handje noten en honing over te verdelen.

Bon appetit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *