BlogFoodtalk

FOODTALK: Review Batavia Dutch Coffee

Batavia Dutch Coffee

door Marleen
Enkele weken terug, toen ik nog warmpjes in Florida zat, kreeg ik een mailtje van Batavia Dutch Coffee of ik hun koffie wilde uitproberen en reviewen. Dat wilde ik natuurlijk wel! Enkele weekjes later, in het koude kikkerlandje was het dan zover – het pakketje gekregen van Batavia Dutch Coffee stond voor me klaar!

Voordat ik heel blij verder ga, zal ik eerst eens even uitleggen wat Batavia Dutch Coffee is. Batavia Dutch Coffee zet koffie volgens de ouderwetse cold drip methode, welke afstamt uit de 17e eeuw. In plaats van het snelle, slappe bakkie dat we in Nederland gewend zijn, focust Batavia Dutch Coffee zich op kwaliteit. Het proces van koffie zetten duurt 18 uur en bestaat uit het malen van verse single origin (hierover zo meer) koffiebonen, waarna ijskoud water over deze versgemalen koffie wordt gedruppeld. Waarom ze dit doen? Het behoudt de kwaliteit van de boon en maakt de koffie minder bitter. Wil je meer weten over de cold drip methode? Kijk even hier. Naast het kwalitatieve en langdurige proces, maakt Batavia Dutch Coffee dus gebruik van single origin koffiebonen. Deze single origin koffiebonen komen o.a. uit één regio en worden op dezelfde grondsoort verbouwd. Batavia Dutch Coffee heeft zo drie soorten koffies uitgebracht; de Limu uit Ethiopië, de Santuario uit Colombia en de Yirgacheffe uit Ethiopië.

De Limu uit Ethiopië wordt in de Limu regio, in de schaduwen van het Beletta forest verbouwd op 1800 meter hoogte. Als ik deze koffie al ruik komt het zachtzoete aroma me tegemoet. Ook met de eerste slok, de zachte, maar tevens volle vanillesmaak met hinten van pure chocolade en karamel zijn een smaaksensatie voor je tong. Geen vleugje bitter te bekennen, geen te lang gebrande koffiebonen en geen rare nasmaak. Een heerlijke (als we in wijnen praten) soepele koffie met een zachte afdronk.

De Santuario uit Colombia wordt op een hoogte van 2100 meter verbouwd in de Cauca regio. Deze bonen vallen onder de single estate Arabica bonen – deze koffie is krachtiger en kruidiger van smaak. Ook is de Santuario in verhouding tot de Limu iets droger en wat strakker in zijn afdronk en smaak.

De laatste, de Yirgacheffe uit Ethiopië wordt verbouwd tussen de 1850 en 2000 meter en heeft wat mij betreft de meest verrassende smaak. De koffie is bijzonder fruitig, zowel in geur, smaak als afdronk. Hij drinkt fijn weg en heeft wat nootachtige tonen in zich. Een zachte, fijne en gemoedelijke koffie. Perfect voor de beginnende koffiedrinkers!

De koffies van Batavia Dutch Coffee kun je het beste uit een wijnglas of whiskyglas drinken met een goede hoeveelheid ijsklontjes. Ook kan de koffie natuurlijk warm gedronken worden of als ingrediënt in cocktails of desserts.

Wat betreft cocktails kun je alle kanten op: warm en winters, vol en kruidig of zomers en fris.

Ik ga voor de warme en winterse cocktail Limu & Chocolate, ik kan wel wat verwarming gebruiken in deze Nederlandse kou na die heerlijke zon in So-Flo.

Voor de Limu & Chocolate Cocktail kun je kiezen voor een alcoholvrije variant of eentje met liquor 43.

Voeg 100 ml chocolademelk samen met 100 ml Lima van Batavia Dutch Coffee. Giet dit over ijsblokjes in een wijnglas en voeg 1 kaneelstokje toe. Wil je met alcohol? Voeg dan ook nog 50 ml liquor 43 toe.

Deze Limu & Chocolate Cocktail is echt wat je wil als je een koffie/chocolatelover bent – ook voor de feestdagen (moeten we helaas nog een jaartje voor wachten) is deze cocktail ideaal!

Ook kun je de koffies van Batavia Dutch Coffee heel goed als ingrediënt voor desserts of taarten gebruiken. Ik maakte hiermee deze koffie-karameltaart. Voor het recept, klik hier.

Batavia Dutch Coffeetaart met karamel

Wil je zelf ook eens Batavia Dutch Coffee uitproberen? Ga naar http://bataviacoffee.com/bataviashop/ en krijg 10% korting door de kortingscode versgeluk-10% te gebruiken!

Wil je op de hoogte blijven van Batavia Dutch Coffee? Volg ze dan snel op Facebook en Instagram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *