BlogVlees

Ovengebraden biefstuk met zelfgemaakte peper-roomsaus

Biefstuk

door Marleen
Ik ben een echte vleeseter, al eet ik het niet dagelijks. Als we vlees eten, gaan we naar de slager, voor een lekker stukje 'echt' vlees.

Wat heb je nodig? (4 personen)
500-700 gram biefstuk
1 el boter
1 el platte peterselie
1 el tijm
1 teentje knoflook, fijngesneden
scheutje olijfolie
30 ml rode wijn
200 ml runderfond
scheutje room
1 el groene peperbesjes (potje met azijn)
1 kleine pastinaak, in stukjes
1 kleine oerwortel (of winterpeen)

Wat moet je doen?
Haal het vlees ongeveer een halfuur voor bereiding uit de koeling en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 140 °C. Meng de peterselie, tijm, knoflook en olie samen tot een kruidenolie. Dep het vlees droog en bestrooi het vlees met peper en zout en smeer in met de kruidenolie.

Bak het vlees aan alle zijden bruin in een koekenpan met boter. Zorg dat je niet met een vork in het vlees prikt, zodat de sappen lang bewaard blijven. Doe het vlees in een ovenschaal en laat ongeveer 40 minuten in de oven bakken totdat het vlees een kerntemperatuur heeft van ongeveer 55 graden (dit is voor medium, wil je doorbakken? Verhit het vlees dan door tot 65-70 graden). 
Blus het achtergebleven (nog warme) bakvocht af met de rode wijn en laat dit even inkoken. Voeg de runderfond toe, laat hiervan ongeveer ⅓ inkoken. Meng ondertussen een scheut room met 1 el maizena en meng tot een papje. Voeg dit papje toe aan de jus, breng aan de kook en doe de peperbesjes erin. Laat 5 minuutjes zachtjes koken. Schil ondertussen de wortel en pastinaak en snij in stukjes, bak deze 5 minuten in een koekenpan met olie. Schep de wortel- en pastinaak-stukjes 15 minuten voor het einde van de baktijd bij het vlees in de ovenschaal. 
Wacht 5 minuutjes met aansnijden.

Geniet ervan!

print recept

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *