BlogFoodtalk

FOODTALK: Ik stopte met het drinken van melk en dit is wat er gebeurde…

glas melk

door Marleen
Ik lees steeds vaker op internet en blogs dat melk ongezond is en dat elke volwassene per direct moet stoppen met het drinken of nuttigen van melk en melkproducten. Je hebt minder last van acne, bent minder snel verkouden en hebt minder vaak last van je darmen. Het proberen waard dus!

Mijn leven zonder melk
Ik kan me geen leven zonder melk indenken, mijn moeder noemde me vroeger niet voor niets het melkmeisje. Fan, echt wel! Nu vraag je je dus af, 'wat gebeurde er nadat ze stopte met het drinken van melk?'. Niets! Ik stop niet met het drinken van melk en ben ook nooit gestopt ermee. Want zoals bovenstaand doet suggereren hoeven onder andere die gevolgen helemaal niet te gelden voor iedereen en moet elke volwassene vooral zélf bepalen wat hij/zij eet en/of drinkt. Zo heb ik nooit last van acne, ben ik bijna nooit verkouden en heb ik vrijwel nooit last van mijn darmen. 

Een lactose-intolerantie kan er echter wel degelijk voor zorgen dat mensen last kunnen krijgen van bovenstaande of andere klachten, in zulke gevallen is het aan te raden (na overleg met een huisarts) om te minderen met melkproducten. Maar zolang je goed in je vel zit, een gevarieerd, gezond en bewust eetpatroon hebt en je geen last hebt van lichamelijke klachten, waarom zou je dan je eetpatroon per se veranderen? Luister naar je lichaam. 

Niet alleen ik denk zo, ook arts en atleet Tom Wiggers is het hierover met me eens: "Tegenwoordig wordt steeds vaker gezegd dat het hanteren van een lactosevrije leefstijl (ook voor mensen die geen overgevoeligheid heeft voor lactose hebben) gezonder is. Echter is het zo dat een lactosevrij dieet niet per se gezondheidsvoordelen oplevert voor mensen die niet overgevoelig zijn voor (één van) beiden."  

Vraag jij je af of je moet stoppen met het nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen om gezonder te worden? Ga simpelweg naar je huisarts, welke je indien nodig door kan sturen naar een diëtist. Neem vooral niet alles klakkeloos aan wat er op internet staat. Ook hetgeen wat ik schrijf, hoef je niet aan te nemen. Wees kritisch en kies voor jezelf! Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt bij wat jij doet. Een gevarieerde voedingspatroon is zeker onderdeel van een gezonde leefstijl, daarbij mag brood, pasta, rijst, quinoa, noten, kwark, maar ook soms een frietje bij komen kijken. Wees aardig voor jezelf!

Meer van Tom lezen omtrent zijn mening over gluten- en lactosevrije leefstijlen, check hier!

Dit artikel heeft2 reacties

  1. Edwin

    Ik drink sinds kort geitenmelk en er is ook geitenyoghurt, ik kan je verzekeren, het is heerlijk en heeft geen penetrante smaak maar erg mild. Drink al jaren geen koemelk meer en van geitenmelk heb ik nergens last van en toch een heerlijk glas koude melk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *