BlogZoet

Easy | Gezonde, lactosevrije (en vegan!) kwarktaart

door Marleen
Een vriendin kwam bij me eten en wanneer wij bij haar komen eten, tovert ze de mooiste gerechten én toetjes op tafel. Verantwoord, gezond én lekker. Ik kon natuurlijk niet achterblijven toen ik wist dat zij bij ons kwam eten. Ik leerde meteen een nieuwe tak van koken kennen: lactosevrij. Met deze taart als eindresultaat, en hij is nog vegan ook!

Wat heb je nodig voor 1 taart (goed voor 8-12 stukjes)?
2 pakken (1 kg) AH lactosevrije kwark
1 zakje Vege-Gel
10 verse Medjoul dadels
2-3 eetlepels havermout
1 handje rauwe, ongebrande en ongezouten noten
1-2 eetlepels cacao nibs
1 kommetje rood fruit (diepvries of vers)
1 eetlepel vanille-extract

Wat moet je doen voor deze heerlijke vegan kwarktaart?
Begin met de bodem door de (ontpitte) dadels, havermout en noten in een keukenmachine grof te malen. Je kunt zo lang malen als je wil, tot je de gewenste structuur bereikt. Voeg indien nodig een klein beetje honing toe als jouw dadels wat aan de drogere kant zijn. Is het geheel te nat? Voeg dan wat extra havermout toe! Bekleed in de tussentijd een springvorm met bakpapier. Doe de zojuist gemaakte noten-prut in de springvorm en duw gelijkmatig aan met de bolle kant van een lepel, zet het geheel even in de koelkast. In de tussentijd gaan we aan de slag met de vulling.

Indien je gekozen hebt voor diepvriesfruit, het fruit vast uithalen en laten ontdooien in een vergiet met een kommetje eronder. Het sap dat uit de vruchtjes komt kun je eventueel door een kommetje yoghurt doen of bij de vulling van deze taart toevoegen tegelijkertijd met het vanille-extract. Doe de inhoud van het zakje Vege-Gel in een beetje water en laat ze ongeveer 5 minuten staan. Zet het geheel in een pannetje op laag vuur en verwarm door tot er een mooie substantie ontstaat. Haal van het vuur, laat kort afkoelen en voeg de twee pakken AH lactosevrije kwark toe. Roer goed totdat alles een egaal geheel vorm en meng ten slotte het vanille-extract er doorheen. Giet het mengsel in de springvorm bovenop de bodem en zet wederom in de koelkast. Laat minimaal 4 uur opstijven. 

Indien je cacaonibs hebt, kun je nu lekker chillen/werken/wachten tot je taart opgestijfd is. Ik had voor de eerste keer echte cacaobonen die ik in de tussentijd zelf heb fijngemalen met een vijzel. Ik had nog nooit cacao nibs vers uit cacaobonen gehad, maar dit is echt super bijzonder en lekker! De smaak is heel puur en vrij bitter, ik hou ervan!

Is je taart opgestijfd? Verdeel het fruit erover en ten slotte de cacao nibs en...  geniet!

Smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *