BlogSnacksVegetarisch

Easy, gezond én niet duur | Vegan linzenspread

door Marleen
Sinds een jaar of twee ben ik steeds duurzamer aan het leven. Zo haal ik mijn groenten biologisch en verpakkingsvrij bij de Lijsterbes in Groesbeek (aanrader! De mensen van de Lijsterbes bezorgen jouw groentepakkertje wekelijks gratis thuis!) of op de markt. Daarnaast eten we thuis nooit vlees, wist je namelijk dat vleesconsumptie slecht is voor het milieu en in grote mate niet al te gezond is voor ons als mens? Ook zijn we van bank overgestapt (ASN Bank is een aanrader!), gebruiken we Boc'n Roll ipv boterhamzakjes voor onze lunch en is Google ingeruild voor groene zoekmachine Ecosia (ze planten bomen van hun inkomsten!). 

Nu hoor ik de laatste tijd steeds vaker dat ook zuivel vrij belastend is voor het milieu en laat ik nou net een 'kaasmeisje' zijn... Er gaat geen boterhammetje in mijn Boc'n Roll waar geen kaas op zit. En die kaas (want: zuivel) is niet alleen belastend voor het milieu, maar de kaas die ik koop (je weet wel, 1 kg kaas voor €5,-) blijkt ook nog eens vol te zitten met troep. Zoals Henk-Jan Koershuis in zijn boek De Beste Verliezer - Een Gouden Boodschap het noemt, eet ik elke dag 'knutselkaas', en of dat nou is wat ik wil terwijl ik juist heel bewust bezig ben met een gezonde en duurzame leefstijl? In ieder geval: de zoektocht naar lekker en betaalbaar broodbeleg was begonnen. In de supermarkten zijn tegenwoordig ook steeds meer vegetarische (plantaardige) alternatieven als broodbeleg, maar daar vind ik de prijs ook wel weer wat hoog van. Dus dat brengt ons hier. Linzenspread it is. Veganistisch, weinig belastend, makkelijk én zeer betaalbaar!

Benieuwd? Lees snel verder!

Wat heb je nodig voor 700 gram (goed voor zo'n 20-30 boterhammen)?
250 gram rode linzen
1 el kerrie
1 tl gemalen knoflook
1 tl gemberpoeder
1 tl kaneelpoeder
1 el komijn


Wat moet je doen voor deze duurzame én lekkere linzenspread?
Verwarm een halve liter water in een pannetje en kook de linzen een minuut of 15-20 tot het water verdampt is/de linzen gaar zijn. Linzen nog niet gaar, maar water wel verdampt? Voeg nog wat extra water toe. Giet indien het overtollige water af.

Roer met een vork door de linzen, zodat ze wat uit elkaar vallen. Voeg de kruiden toe en roer nogmaals goed door. Doe de warme linzenspread in een schone glazen pot, draai de deksel erop en laat de pot op zijn kop buiten de koelkast afkoelen. Als de linzenspread is afgekoeld kun je deze in de koelkast plaatsen. De linzenspread is na openen zo'n 4-5 dagen houdbaar.

Smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *